28 juli


Echuca Working Collies C-kull

Jag tänkte jag skulle berätta om Zimba och Heikes valpar som blev födda natten till 24 juli 2004, en mycket efterlängtad kull.

Kort på dom stolta föräldrarna:


SUCH KORAD Folias Zimzalabim

Dantos Good Luck Heike to Echuca


Jag var så lyckligt lottat att jag fick använda den vackra SUCH KORAD Folias Zimzalabim av Elisabeth Persson på Kennel Folias. Vi åkte till Årjäng första gången fredag 21 maj och sista gången måndag 24 maj. Det var kärlek vid första ögonkastet från båda två, och vi fick jättebra parningar. Heike blev så förtjust i Zimba att hon började yla när vi åkte dit på måndagen.

Så var det bara att vänta och vänta - det är det värsta, och man blir nästan lite knäpp. Heike blev mentalt dräktig efter bara några dagar, hon fick drömmande uttryck i sina ögon och var ofta i en annan värld. Träningsmässigt så fungerade hon dock mycket bra - och det var full fart fram till dom sista tre veckorna. Hon började lägga på sig efter fyra veckors dräktighet, och hon var mycket försiktig med sin mage. Hon slutade helt att hoppa dom två sista veckorna. 


Här ligger hon och luktar på blommorna 17 juli


Kommer inte mina valpar snart? 20 juli


Heike 22 juli, titta på hennes blick - bara två dagar kvar

Det blev jobbigt för henne, särskilt dom två sista veckorna då hon la på sig mycket. Hon väger normalt 22-23 kilo (och hon är en stor tik), men ett par dagar innan valpningen vägde hon över 31 kilo. Inte tog jag ultraljud och inte röntgen så det blev spännande att se hur många valpar det skulle bli.
Hon hässjade och var hade det obekvämt särskilt dom fyra-fem sista nätterna - något som medförde att jag inte vågade blunda för att inte missa när hon började valpa.
Heike tyckte inte det passade sig att föda valpar i en valplåda - hon ville hellre göra det under verandan. Jag vet inte hur många gånger hon försökte ta sig under där trots att jag hade stängt av utrymmet där under.
Själv började jag känna valprörelser 19 juli, och ett par dagar efter det så verkade det som om dom spelade fotboll därinne - mycket fascinerande att känna.
På fredag kväll 23 juli var hon mycket orolig och det var inget tvivel om att valpningen var nära förestående.

Så kom det stora ögonblicket där man visste att det verkligen var på gång. Vattnet gick klockan 02.20 och jag ringde min mor som hade lovat att ställa upp. Så hände allt jättesnabbt. Första valpen kom klockan 03.10, medan jag torkade den så kom nummer två 03.15 - och jag började bli nervös. Det här gick alltför snabbt. När nummer två kom så kom tack och lov min mor in genom dörren.
Klockan 03.25 kommer så nummer tre. Nummer fyra kommer 03.30. Femman kommer klockan 03.55, och nu blir det lite lugnt - på 45 minuter har duktiga Heike satt fem nya valpar till världen.
Nu blir det lite tid till att kolla lite noggrannare på varje valp, innan sista man (eller rättare sagt kvinna) kommer klockan 04.20. Hon blev det lite hektiskt med då blåsan inte sprack och den var seg som gummi - något som resulterade i att hon svalde en del fostervatten.

Det gick häldigvis bra. Dom här hade bråttom till världen. Heike tvättade och hade fullt upp hela tiden. Hon åt upp fyra av sex stora efterbördar.
Så var det dags att gå ut med Heike, så hon fick kissa medan min mor gjorde i ordning valplådan och vägde dom. 
Efter detta så ville Heike inte lämna valparna - man fick dra henne ut för att hon skulle få kissa, och självklart fick hon mat och vatten på "sängen" .


Den stolta mammam med sina vackra barn några timmar efter födseln


Valp nummer 1
Trefärgad tik född 03.10, vikt: 288 gram


Valp nummer 2
Sobel hane född 03.15, vikt: 353 gram


Valp nummer 3
Sobel hane född 03.25, vikt: 319 gram


Valp nummer 4
Sobel hane född 03.30, vikt: 285 gram


Valp nummer 5
Trefärgad tik född 03.55, vikt: 277 gram


Valp nummer 6
Sobel tik född 04.20, vikt: 236 gram


Här är alla valparna samlade

Samtliga valpar gick upp i vikt första dygnet. Det är lugnt och fridfullt så det tyder på att dom får nog med mat. Nu har det gått nästan fem dygn sedan dom blev födda och allt är bra med båda mor och barn. Heike har inte haft några problem och äter nu sin vanliga mat samt valpfoder.

Nu ska det bli roligt att se hur dom utvecklar sig - dom är ju alla olika.